Jogurt pod mikroskopem - barwienie bakterii

Prowadzący
mgr Sławomir Sułowicz
Miejsce
Katedra Mikrobiologii, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
Uniwersytet Śląski, Jagiellońska 28, Katowice; sala A-41
Czas trwania
1,5 godz.
Liczba uczestników
15
Metoda
laboratorium
Poruszane zagadnienia
Obecność bakterii w produktach żywnościowych i udział w ich wytwarzaniu. Pozytywny wpływ bakterii na życie człowieka. Rozmiary i formy morfologiczne bakterii. Barwienie bakterii metodą Grama.
Opis
Czy w jogurcie występują bakterie? Nie wierz zapewnieniom producentów, sprawdź sam! Zajęcia „Jogurt pod mikroskopem - barwienie bakterii” to wyśmienita okazja, by zagłębić się w pasjonujący świat mikroorganizmów.
W ramach zajęć uczniowie samodzielnie wykonają barwienie bakterii jogurtowych metodą Grama. Przygotowane w ten sposób preparaty umożliwią obserwację drobnoustrojów pod mikroskopem. Dodatkowo porównane zostaną ich formy morfologiczne oraz liczebność w kilku dostępnych na rynku jogurtach.
Badanie mikroflory jogurtu będzie okazją do przypomnienia roli bakterii w produkcji żywności i ich znaczenia dla naszego zdrowia. Ponadto mikroskopowa obserwacja bakterii pozwoli na samodzielne sprawdzenie tezy, czy jogurty rzeczywiście zawierają bakterie.